בשוק התחרותי המתפתח בארץ ובעולם נודעת חשיבות רבה לתכנון ועיתוד נכון של מלאי, תכנון נכון של מלאי מונע חוסר במוצרים בנקודת זמן מחד ומאידך חוסך צבירת כמויות מלאי גבוהות מהנדרש מאידך.
בדיוק כשם שלפני מספר שנים לא גדול בוצעה "מהפכת הברקוד" בנקודות המכירה בחנויות והיה ברור לכל הנוגעים בדבר כי במלחמה על ליבו של הלקוח גם הזמן משחק תפקיד ויש לאפשר, בעמדות המכירה, רישום נכון של המוצרים, תוך גריעתם במדויק מהמלאי, וצמצום הזמן המושקע בכך ע"י קריאת ברקוד שסומן על-גבי המוצר, היום, מובן כי גם בניפוק המוצרים לרשת השווק, ניתן לעשות רבות כדי לקצר את זמן קליטת הסחורה במחסני הרשתות.
סימון האריזות בברקוד המציין את מספר המוצר המוכלל באריזה בתוספת ציון של כמות היחידות באותה אריזה (ע"י שימוש בקוד אריזה עליו נפרט בהמשך), יאפשר לכל המשתתפים בשרשרת האספקה של הסחורה ללקוח הסופי שינוע וקליטה מהירה יותר של סחורות, וניהול יעיל ומדויק של מחסנים.
סימון מאפיינים נוספים על גבי האריזה בנוסף לקוד המוצר וסוג האריזה מיחד למעשה את אותה אריזה מאריזות אחרות (של אותו מוצר) ומאפשר התייחסות לוגיסטית לכל אריזה בהתאם לאפיוניה.
בפרק זה מובאים, על קצה המזלג, היתרונות הניתנים להפקה מסימון קוד המוצר ואינפורמציה נוספת הניתנת לקידוד בעזרת ברקוד על גבי האריזה.
גם לספקים המתכוונים בשלב ראשון לסמן בברקוד רק את קוד המוצר אותו מכילה האריזה ומציין האריזה,חשוב להכיר ולהבין את אפשרויות הסימון והקידוד השונות.
סימון קוד המוצר וסוג האריזה על-גבי האריזה
סימון קוד מוצר וסוג אריזה מאפשר מעבר מדיווח ידני על גבי טפסים, אודות שינוע מלאי או ספירת מלאי במחסן, להתייחסות ממוחשבת. כתוצאה מכך זמינות המידע מהשטח אודות מוצרים משתפרת באופן משמעותי.
בין היתרונות הבולטים לקידוד קוד המוצר וסוג האריזה :
1. שינוע מהיר יותר של הסחורה ביציאה מהמפעל ומהמחסן ובקליטתה במרכולים / מחסנים.
קודי האריזה נקראים למחשב או מסופון המבצע את סיכום המוצרים באריזות.
2. יכולת עקיבה ואיתור משוכללת, בקרת מלאי יעילה ומדויקת, זמן ספירת המלאי במחסנים מתקצר באופן משמעותי ורמת הדיוק עולה. זמן ספירת המלאי במחסנים מתקצר באופן משמעותי ורמת הדיוק עולה.
3. אפשרות לבדיקה אקראית של תכולת מחסנים וכלי רכב בזמן קצר.
כיון שהביקורת האקראית נעשית באופן ממוחשב זמן הביקורת מתקצר באופן דרמטי ולמעשה הופך את האפשרות לביצוע ביקורת מדמיונית למעשית.
4. זיהוי חד ערכי של יחידת ההובלה.
סימון תאריכי יצור ותפוגה
סימון תאריכי יצור ו / או תפוגה מאפשר אחסון אריזות במחסן תוך התייחסות לתאריכים אלו.
צורה זו של אכסון מאפשרת מעבר משימוש לוגי של FIFO (ראשון נכנס ראשון יוצא), המנוהל בדרך כלל במערכת המלאי רק לצורך תחשיבים. לשימוש אמיתי ומדויק בשיטה זו.
נכון שאפשר לבצע FIFO גם ללא סימון האריזות אולם FIFO מסוג זה אינו מוכתב ע"י מערכת לוגיסטית אלו נתון ל"חסדיו" של המחסנאי/מנפק הסחורה.
שימוש במערכת לוגיסטית המכירה בתאריכי היצור והתפוגה תכפה על אותו מנפק ניפוק מדויק של אריזות אותן יש לנפק.
סימון אצוות יצור
סימון האצווה בעזרת ברקוד מאפשר מעקב אחרי אצוות ייצור והתייחסות מהירה לפגמים המתגלים באצוה מסוימת אחר ניפוקה למרכולים (ללא צורך בפתיחת אריזות).
למעשה, המידע מי קיבל איזו אריזה, יהיה קיים אצל הספק כך שניתן יהיה לאתר את כל האריזות שנופקו מאצווה פגומה. בפרק זמן קצר ביותר ובמדויק.
סימון משקל תכולת האריזה
בנוסף לקוד המוצר אותה מכילה האריזה, ניתן במקרה של אריזה המכילה מוצרים בעלי משקל משתנה (בשר, גבינות, בצקים וכו'), לציין בעזרת ברקוד את משקלה המדויק של תכולת האריזה.
קריאת הברקוד המציין את תכולת האריזה תחסוך שקילת ו/או הקלדת כמות הסחורה הנקלטת.
סימון בברקוד של אריזות מוכללות
סימון מיכלים הכוללים סוגי מוצרים שונים (אריזה מוכללת) מהוה למעשה את "פסגת" הניצול של סימון האריזות.
שימוש מלא בברקוד על גבי אריזה מוכללת מאפשר קליטת אריזה בכל גודל (אפילו מכולה) ע"י קריאת ברקוד אחת.
סימון האריזה בברקוד מאפשר בראש ובראשונה זיהוי ממוכן של קוד המוצר וכמות היחידות המוכללות באריזה.
שני התקנים התקפים בישראל, ה 128 EAN\UCC וה 14 - ITF מאפשרים קידוד סוג האריזה ומספר המוצר המוכלל באריזה.
מעבר למאפיינים אלו מאפשר ה 128 - EAN\UCC סימון מאפייני אריזה נוספים דוגמת תאריכי יצור ותפוגה, מס' סידורי יעוד.
בפרק זה נציין את המאפיינים המשותפים לשני סוגי הברקוד.
ההרחבות הספציפיות ל 128 EAN\UCC מפורטות בהמשך.
מה מכיל הברקוד ?
אם נתעלם ממזהה היישום, התקף ב 128 - EAN\UCC, אודותיו נפרט בהמשך, מכילות ספרות הברקוד את מציין האריזה וקוד המוצר המוכלל באותה אריזה.
שילוב שני הנתונים הנ"ל, קוד המוצר ומציין האריזה מאפשר למחשב אליו נקלטת הסחורה לפענח בקלות את סה"כ כמות המוצרים שנקלטו.